середу, 26 листопада 2014 р.

Одного разу Уінстон Черчіль сказав: "Хто володіє інформацією, той володіє світом". Ці слова є досить актуальними у наш час, оскільки, нині у світі силу має той, хто володіє інформацією, яка відіграє незмінно важливу роль у будь-якій сфері людської діяльності. XXI століття — ера інформаційного суспільства, у якому інформація все частіше визначається як основний ресурс майбутнього, але повністю використовувати його зможуть тільки ті, хто має необхідні знання і підготовку.
 
Сучасні інформаційні технології дають змогу студентам іти в ногу з часом. Вони надають безмежні можливості як засвоєння, пошуку матеріалу для навчальної діяльності, так і роблять можливим спілкування та знайомство з новими друзями.
 
Розглядаючи особливості сучасного інформаційного суспільства, варто звернути увагу на поняття "інформаційна культура". Інформаційна культура -  уміння цілеспрямовано працювати з інформацією і використовувати для її отримання, обробки і передачі необхідних даних. Для вільної орієнтації в інформаційному потоці людина повинна володіти інформаційною культурою як однією із складових загальної культури особистості. Вона є продуктом різноманітних творчих здібностей людини і виявляється в таких аспектах:
- в умінні працювати з різною інформацією;
- у конкретних навичках по використанню технічних пристроїв;
- у володінні основами аналітичної переробки інформації;
- у володінні культурою комунікативного спілкування.
 
В даний час як ніколи гостро стоїть питання про інформаційну нерівність, яке являє собою окремий випадок соціальної нервності, вираженого в нерівному доступі до інформації в людей, що належать до різних соціальних груп суспільства. За прогнозами деяких експертів - представників розвинутих країн, настання нової інформаційної ери обіцяє „безсумнівні блага” усім. Однак у багатьох офіційних документах з цієї тематики наголошується, що при такому розвиткові необхідно уникнути формування двокласового суспільства. Пропонується створювати таку універсальну службу, яка б забезпечувала можливість доступу усіх без винятку громадян до інформаційних мереж. Для кожного громадянина будь-якої розвинутої країни такий доступ у принципі забезпечений; звичайно, при умові, що він має у своєму розпорядженні кошти на придбання персонального комп’ютера і модема. Однак створення системи, що забезпечує масове дешеве підключення до комп’ютерних мереж, як цього вимагає американська асоціація Computer Professіonals for Socіal Responsіbіlіty, поки лишається справою майбутнього.
 
Ще одним, але не менш важливим у наш час є поняття інформаційної безпеки. Інформаційна безпеки особистості характеризується як стан захищеності особистості, різноманітних соціальних груп та об'єднань людей від впливів, здатних проти їхньої волі та бажання змінювати психічні стани і психологічні характеристики людини, модифікувати її поведінку та обмежувати свободу вибору.
 
Отже, можна зробити висновок, що інформаційні технології є невідємною частиною сучасності та майбутнього, тому потрібно іти в ногу з часом і використовувати здобутки цього суспільства для власних  досягнень.






9 коментарів:

  1. Надзвичайно корисна та системно викладена інформація! )))

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, дуже цікава і змістовна стаття. Приємно дивитися на оформлення публікації і дизайн блогу в цілому.

    ВідповістиВидалити
  3. Цікаво висвітлила кожен з пунктів статті. Коротко і по суті.

    ВідповістиВидалити
  4. Гарна стаття,дуже змістовна і насичена цікавими картинками.

    ВідповістиВидалити
  5. хотілося б погодитись з автором статті і подякувати Вам Яно! Адже дійсно сьогодні коли інтернет є майже у кожній домівці, кількість користувачів росте вражаючими темпами, дуже важливим є те що молодь гарно володіє конкретними навичках з використання технічних пристроїв;вміє гарно аналізувати та узагальнювати отриману інформацію, роблячи висновки.
    і відповідно володіє відповідною культурою комунікативного спілкування.
    Лише при таких умовах в світі може продовжувати існувати інформаційне суспільство

    ВідповістиВидалити
  6. Інформація посту є дуже актуальною, адже черговий етап технологічної революції в інформаційній сфері зумовлює серйозні зміни в суспільстві загалом. Змінюється спосіб життя мільйонів людей. Процеси глобалізації торкаються дедалі нових сфер діяльності. Дякую автору.

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую, Вам за надану інформацію. Не можу не погодитись, що інформаційні технології є невідємною частиною сучасності та майбутнього, тому потрібно іти в ногу з часом і використовувати здобутки цього суспільства для власних досягнень.

    ВідповістиВидалити